Viva la La'zannya!

Avagy a legfinomabb vegán Lasagne amit valaha ettem.

2019. április 27. - Plantbased

58375266_996038847452224_7929339888543989760_n.jpg

Az olasz ételek népszerűsége sok száz éve töretlen. Ki ne imádná a pizzát, a cannellonit, vagy a lasagne-t? Ugyanakkor a tésztaételekkel kapcsolatban mindenkinek komoly fenntartása, hogy iszonyatosan hizlalnak. Ez azonban tévhit. Valójában a jó minőségű alapanyagokkal, arányosan készített olasz ételek kifejezetten egészségesek. A tápanyag arányosságát a tészta és a töltelék, a helyes szénhidrát-fehérje arány adja meg. Ez étkezésenként körülbelül egyharmad-kétharmad fehérje-szénhidrát eloszlást jelent. Vegánként magas fehérjetartamú zöldségek és magok fogyasztása a gabonafélékkel komplettálva tökéletesen kielégíti a szervezetünk komplex fehérje szükségletét. Oláh Andor, nagytudású természetgyógyász, ugyanakkor minden étkezés mellé nagy adag nyers zöldséget javasol, így ennek fényében minden ízletes olasz tésztaételhez, érdemes olívaolajos-balzsamecetes alapon, diós vagy kesudiós, zöldsalátát készíteni.

Ennek a lasagne-nak a készítésekor odafigyeltem arra, hogy magas fehérje tartalmú alapanyagokkal alkossak ízharmóniát. Lényegében a gomba a spenót és a tökmag, mind a legtöbb fehérjét tartalmazó növények közé tartozik, úgyhogy nem kell a „mégis honnan viszel be elég fehérjét” kérdésen aggódnod (ha amúgy tetted volna). Korábban is készítettem lasagne-t, de most nektek egy új receptet dolgoztam ki, ami annyira jól sikerült, hogy majdnem megettem az egész tepsi lasagne-t ahogy megkóstoltam, remélem nektek legalább annyira fog ízleni, mint nekem!

viva_la_zannya_1.png

A besamel mártás elkészítése:

Olvasztd meg a kókuszzsírt közepes lángon és add hozzá a lisztet, finoman kevergetve egyenletes masszát kapsz. Közben melegítsd meg a szójatejet, és a meleg tej 2/3 részét adagold finoman a masszához, habverővel folyamatosan kevergetve, hogy nehogy becsomósodjon. Amikor elkezdett besűrűsödni, vedd lejjebb a tűzhelyet és add hozzá a maradék szójatejet is. Folyamatosan kevergetsd a mártást, amíg elég sima és krémes állagú nem lesz. Ezután vedd le a tűzről és tedd félre lefedve.

A "sajt" krém elkészítése: 

Áztatsd be a tökmagot és a napraforgómagot, főzd meg a zabpelyhet. Majd ha a besamel és a ragu is kész tegyél minden összetevőt egy nagy tálba és botmixerrel alaposan dolgozd össze, amíg krémes, sűrű masszát nem kapsz, ha nem elég sűrű adj hozzá még egy kis zabpelyhet. Kicsit zöldes színt kap a tökmagtól, de ne aggódj sütés után már nem fog látszani.

A ragu elkészítése:

Érdemes mindent előre megmosni, felvágni, a fűszereket pedig egy tálba külön összegyűjteni. Közepes mennyiségű olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, add hozzá az apróra vágott zöldségeket, a sót, a köményt, és a zúzott fokhagymát. Ha a zöldségek jól átfőttek (ezt onnan látod, hogy a spenót összeesik) keverd hozzá a paradicsompürét, a cukrot és a többi fűszert. Hagyd pár percig alacsony lángon összeérni az ízeket, majd zárd le a tűzhelyet.

- Ezen a ponton már túl vagy a nehezén! - Most már csak annyi a dolgod, hogy keress egy szimpatikus tűzálló tálat vagy tepsit, és a tésztalapra rétegezd a szószokat. De ne aggódj, megmondom, pontosan hogyan érdemes:

Kapcsold be a sütőt és állítsd 180 fokra, hogy mire kész vagy a rétegezéssel előmelegedjen.

Ha minden megvan, a tepsi alját fedd be egy réteg tésztával, a tésztára dolgozz egy vékony réteg besamel mártást egyenletesen, majd egy közepes réteg (kb. a fele adag) ragut, és egy kevés „sajt” krémet egyenletesen ez ne legyen egybefüggő réteg, az íze miatt érdemes a rétegekbe is tenned, meg mert az egész krém feltehetőleg sok lesz a tetejére. Ezután még egy réteg tésztát és azon minden mást az előbbiek szerint dolgozz el, fedd be a masszát egy újabb réteg tésztával és dolgozd el egyenletesen a maradék besamelt, majd annak a tetejére a „sajt” krémet. Fedd be a tepsit alufóliával, majd tedd be az előmelegített sütőbe, 25 percre. Ha letelt a sütési idő, kapcsold le a sütőt, vedd le a tetejéről az alufóliát és tedd vissza a sütőbe a lasagne-t öt percre, hogy a teteje megpiruljon.

 

Javaslom, hogy készíts hozzá egy jó salátát, és válassz valamilyen gyümölcsös zamatú bort. Hátha így nem eszed meg egy ültő helyedben az egész tepsit.

 

Jó étvágyat! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://plantbased.blog.hu/api/trackback/id/tr5114789230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása