A HOT! mexikói

Avagy a tökéletes vegán chilisbab

2019. május 25. - Plantbased

 

61171922_2387546311306720_8240896167655768064_n_1.jpg

 

Minden családnak vannak alapreceptjei. Olyan ételek amik rendszeresen az asztalra kerülnek. Nálunk a chilisbab volt az egyik ilyen étel. Én is nagyon szerettem, de amikor vegán lettem számolnom kellett azzal, hogy a nagy adag darált hússal készülő chilisbabról is le kel mondanom, ahogy rengeteg más ételről.

Majd egy vendégségben megkínáltak vegán chilisbabbal ami nagyon ízlett, és persze okozott egy homlokra csapás élményt is, amolyan: Jaaa naná, hogy ebből lehet vegánt készíteni! - felkiáltásom volt magamban. Ezután elkezdtem kísérletezni a legkülönfélébb receptekkel amíg az alábbit megtaláltam. Mostmár nem akarok semmit megváltoztatni rajta, számomra tökéletes az ízharmónia. Arról nem is beszélve, hogyha mindent konzervből készítek, akkor kifejezetten hamar, maximum 30 perc alatt elkészülök. Úgy öt perccel tart tovább és kicsit körülményesebb bevásárolni, de valamivel egészségesebb, ha mélyfagyasztott hozzávalókból készíted. 

Azonban az egészség miatt amúgy sem kell aggódnod, a hüvelyesek gondoskodnak a megfelelő fehérjebevitelről emellett rosttartalmuk is kifejezetten magas, ráadásul sok vasat és antioxidánst tartalmaznak, a vesebab pedig még omega-3 zsírsavakban is bővelkedik. Ha magában, kenyérféle nélkül fogyasztod, kifejezetten diétabarát étel, alacsony zsír és szénhidráttartalma miatt. 

 

hozzavalok_chillisbab.png

Elkészítés:

Ahogy mindig most is úgy kezdünk, hogy: A felkockázott hagymát pirítsd üvegesre egy kis olajon, majd add hozzá a felkockázott sárgarépát és a villával összetört füstölt tofut, vagy a szójagranulátumot egy kis vízzel. Fűszerezd meg folyamatos kevergetés mellett az alapot, az összes fűszer felhasználásával. Ha a répa megpuhult add hozzá a hüvelyeseket és a paradicsompürét. Alacsony lángon kevergetés mellett öt percig főzd össze az ízeket, és már kész is vagy!

Sajt helyett sörélesztővel tudod megszórni a tetejét. Hogy a teljes élményt megtapasztald margarinos rozskenyérrel vagy zsemlével edd, persze csak ha nem diétázol. 

Jó étvágyat!

 

Ha ötleted vagy hozzáfűzésed lenne írj megjegyzést, vagy keress meg e-mailben a plantbasedgasztroblog@gmail.com-on. Ha pedig nem akarsz lemaradni a legújabbb receptekről kedveld Plantbased facebook oldalát!

A bejegyzés trackback címe:

https://plantbased.blog.hu/api/trackback/id/tr9614857582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2019.05.26. 16:51:03

Ez meg mitől "mexikói"?

kmera 2019.05.26. 17:39:03

@Medgar: a margarinos rozskenyértől... :-D

dodonovics 2019.05.26. 18:43:33

És ki törődik azzal a rengeteg szerencsétlen mikroorganizmussal, amelyek borzalmas kínhalált halnak a hőkezelés során, vagy ha azt meg is úsznák, elevenen marja őket szét a gyomorsav?????? Millió apró élet, feláldozva az önzés oltárán! Hipokriták a köbön! Ha kicsi az már nem is számít?

Attilajukkaja 2019.05.26. 19:59:37

Én egy kis chipotlét is tennék bele a főzés befejezése előtt, hogy ne vesszen el a finom füstös íze. :o)

Attilajukkaja 2019.05.26. 20:03:18

@dodonovics:
"Ha kicsi az már nem is számít?"
A legkisebb is számít! :o)))
De a vegánok minden főzést és sütést ellentételeznek azzal, hogy a saját testükben szaporítanak és éltetnek több millió mikroorganizmust, otthont adnak nekik. Szóval nem hibáztathatod őket. ;o)

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2019.05.26. 20:32:47

A chilisbab az húsos étel. Ennek itt fenn semmi köze hozzá. Minek leszel vegán, ha aztán arra izgulsz, hogy olyan ételt készíts, amilyet a normális emberek esznek? Rágcsálj répát! :D
És mielőtt kiakadsz a "normális" jelzőn, evólúciós hagyatékunk a mindenevés. Nincsenek "vegán" természeti törzsek, a történelmünk során is ették őseink a húst, amikor csak hozzájutottak. Lehet ezzel szembe menni, de abnormális hóbort, divatmarhaság.

Attilajukkaja 2019.05.27. 10:16:55

@DR. DR. DR. rasztaparaszt:
Egyesek miért viseltetnek ekkora ellenszenvvel, agresszivitással a vegetáriánusok és a vegák ellen? Az, hogy néha ők is agresszívan lépnek fel a húsevőkkel szemben, számomra nem egy érv, mert nekik legalább megvan a filozófiájuk arra, hogy miért akarják csökkenteni a húsevést a világ civilizáltabb részén. De az miért fáj bárkinek is ennyire, hogy valaki húsmentesen készít el egy alapjában húsos ételt, hogy szereti egy étel ízvilágát?

Attilajukkaja 2019.05.27. 11:21:58

@DR. DR. DR. rasztaparaszt:
"és a vegák ellen"
Vegánokat akartam írni. :o)

Yda 2019.05.27. 11:38:21

Dr.DR.DR. rasztaparaszt, dodonovics - Olvassatok, nem szégyen! :

qubit.hu/2019/05/04/erkolcsi-kotelessegunk-vegetarianussa-valni

Attilajukkaja 2019.05.27. 12:16:44

@Yda:
Nagyon jó írás, bár a címe eléggé félrevezető lehet, ha valaki nem látja, hogy a végén egy kérdőjel található.
süti beállítások módosítása