Minden családnak vannak alapreceptjei. Olyan ételek amik rendszeresen az asztalra kerülnek. Nálunk a chilisbab volt az egyik ilyen étel. Én is nagyon szerettem, de amikor vegán lettem számolnom kellett azzal, hogy a nagy adag darált hússal készülő chilisbabról is le kel mondanom, ahogy rengeteg más ételről.
Majd egy vendégségben megkínáltak vegán chilisbabbal ami nagyon ízlett, és persze okozott egy homlokra csapás élményt is, amolyan: Jaaa naná, hogy ebből lehet vegánt készíteni! - felkiáltásom volt magamban. Ezután elkezdtem kísérletezni a legkülönfélébb receptekkel amíg az alábbit megtaláltam. Mostmár nem akarok semmit megváltoztatni rajta, számomra tökéletes az ízharmónia. Arról nem is beszélve, hogyha mindent konzervből készítek, akkor kifejezetten hamar, maximum 30 perc alatt elkészülök. Úgy öt perccel tart tovább és kicsit körülményesebb bevásárolni, de valamivel egészségesebb, ha mélyfagyasztott hozzávalókból készíted.
Azonban az egészség miatt amúgy sem kell aggódnod, a hüvelyesek gondoskodnak a megfelelő fehérjebevitelről emellett rosttartalmuk is kifejezetten magas, ráadásul sok vasat és antioxidánst tartalmaznak, a vesebab pedig még omega-3 zsírsavakban is bővelkedik. Ha magában, kenyérféle nélkül fogyasztod, kifejezetten diétabarát étel, alacsony zsír és szénhidráttartalma miatt.
Elkészítés:
Ahogy mindig most is úgy kezdünk, hogy: A felkockázott hagymát pirítsd üvegesre egy kis olajon, majd add hozzá a felkockázott sárgarépát és a villával összetört füstölt tofut, vagy a szójagranulátumot egy kis vízzel. Fűszerezd meg folyamatos kevergetés mellett az alapot, az összes fűszer felhasználásával. Ha a répa megpuhult add hozzá a hüvelyeseket és a paradicsompürét. Alacsony lángon kevergetés mellett öt percig főzd össze az ízeket, és már kész is vagy!
Sajt helyett sörélesztővel tudod megszórni a tetejét. Hogy a teljes élményt megtapasztald margarinos rozskenyérrel vagy zsemlével edd, persze csak ha nem diétázol.
Jó étvágyat!
Ha ötleted vagy hozzáfűzésed lenne írj megjegyzést, vagy keress meg e-mailben a plantbasedgasztroblog@gmail.com-on. Ha pedig nem akarsz lemaradni a legújabbb receptekről kedveld Plantbased facebook oldalát!