„Vidító, de nem részegítő.”

Tea 101, ha felfedeznél valami újat.

2019. május 04. - Plantbased

 teak.jpg

 

 

Nem véletlenül használja a címben idézett kifejezést a Csengetett Mylord Charles érseke a teára. A tealevelekből készített főzetek számos pozitív tulajdonsággal, pozitív élettani hatással bírnak. A legtöbb alább felsorolt tea magas koffeintartalma miatt kiváló helyettesítője a kávénak, de nem terheli meg úgy az idegrendszert, sokkal gyengédebben élénkítenek. A tea jobb szomj oltó is, mert általában nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, mint a kávét, és nem is hajtja annyira a vizet.

Érdemes kialakítanod saját teaszertartást, ami segít felkészülni a napra, vagy éppen megnyugodni egy hosszú és tevékeny nap után. Egy kis lelassulás mindenképp segíteni fog fókuszálni az előtted álló feladatokra. Nem véletlenül sajátítottak ki szent időket a kínaiak a teaszertartás céljára.

Most bemutatok néhány nagyon izgalmas opciót, természetesen a saját receptjeimmel, amik mind segítenek nekem megőrizni nap közben is a lendületet.  

 

Chai latte, Matcha latte

Először is szeretnék tisztázni egy fogalomzavart, amit kávézós karrierem során gyakran tapasztaltam. Azért mert a kínálatban latteként szerepel, ezeket a teatípusokat rendszeresen kávénak, vagy kávés teának gondolták az emberek. Nos, jó hírem van, mind a chai mind a matcha teák. De vigyázat! Koffein tartalomban vetekednek a kávéval, úgyhogy sokkal elalvás előtt inkább az alább felsorolt gyógynövényteák egyikét próbáld ki inkább.

Chai latte

            A Chai Indiából származó fűszeres fekete tea, amit mézzel és tejjel fogyasztanak, hagyományosan. Ugyanakkor vegán változatban is könnyen elkészíthető valamilyen édesítőszerrel és növényi tejjel. Az alternatív tejek közül a szója vagy a kókusztejet ajánlom. A szója fogyasztása Ázsiában hagyomány, a kókusz pedig nem csak tovább növeli a tea amúgy is szuper egészségmegőrző képességét, de még izgalmas csavart is ad ennek az abszolút nem unalmas italnak.

A Chai-ban felhasznált fűszerek gyógyhatása már egyenként is lenyűgöző: a fahéj: zsírégető és szívbetegségeket megelőző, a szerecsendió: alvásjavító, emésztés elősegítő, az édeskömény: immunrendszer erősítő, puffadásgátló, de ezek keveréke egymást kiegészítve még hatásosabban dolgoznak azért, hogy feltöltődj.

5 gramm fekete teához kb. 1-1,5 teáskanálnyi fűszerkeverék szükséges, dominánsan fahéj és kardamon, illetve egyenlő arányban a többi fűszer: csillagánizs, szerecsendió, szegfűszeg, édeskömény, feketebors. Adj hozzá 2 gramm édesítőszert, majd önts rá 4 deci forrásban lévő vizet, amiben 3 percig áztatsd a keveréket, majd szűrd le és kevés növényi tejjel fogyasztd. (ha nem melegíted nagyon fel a növényi tejet, sokkal hamarabb ihatod is a teád)

Matcha latte

            Japán ital, őrölt zöldtea levelekből készítik. A hagyományos teázás során a tápanyagok mindössze 10%-ához jutunk hozzá, azonban a matcha teánál porrá őrölve elfogyasztjuk a teljes tea levelet, így a zöld tea összes hatóanyagát megkapjuk. Ennél fogva igen komplex koncentrált tea, élénkíti az elmét és a testet. Rengeteg koffeint tartalmaz,  L-theanine tartalmának köszönhetően pedig, növeli a koncentrációt, az éberséget és a mentális energiát, ugyanakkor megnyugtat és ellazít, csökkenti a stresszt. Továbbá magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, védi a sejtjeidet és erősíti az immunrendszeredet. Ugyanakkor nagyon megosztó karakteres íze miatt, ezért először mindenképp egy kávézóban próbáld ki, mert előfordulhat, hogy nem lesz a kedvenced. Latte formában mandulatejjel, vagy rizstejjel kevert mandulatejjel ajánlom.

Sokkal több eszközt és tudást igényel az elkészítése, mint más teáknak, szükséged lesz egy különleges bambuszból készített keverőeszközre, amivel jól össze tudod dolgozni a teaport és a vizet, ezt chasennek hívják. 2 gramm porhoz 1,5 deci kilencven fokos vizet adj, azt dolgozd jól össze egy tálban, majd 2 deci meleg növényi tejjel öntsd fel az egészet egy csészében és már ihatod is.

 

London Fog

            Meglepő módon Kanadából származik, de angol gyökerei elvitathatatlanok. Fekete tea és tej keveréke, nem egy agyonbonyolított ital. Amire érdemes figyelni, hogy Earl- vagy Lady Grey teából lesz az igazi, de ha kísérletezni támad kedved, ne akadályozzanak a leírások. Egy ideje már ezt iszom reggelente, és magabiztosan állíthatom, sokkal gyengédebben ébreszt fel, mint bármilyen kávé. Én Lady Greyből szeretem igazán, mert a finom fekete teát a narancslevelek és a kardamom citrusosabbá teszik. Ezt a teát nyugodtan készítheted jó minőségű filterből is, lényeg az egyszerűség, hiszen reggel nem nagyon van idő teaszertartásokra.

 2 filter vagy öt gramm szálas Earl Grey vagy Lady Grey teát, önts le 4 deciliter forrásban lévő vízzel, 3 perc után szűrd le, majd ízlés szerint adj hozzá növényi tejet.

 

Mate tea

           Az Argentínában honos yerba mate Berlinben nagyon régóta hódít szénsavas üdítő formában. Itthon is kapható egy változata a Club Mate, ezt eredeti ízben is, de több ízesítésben is megkóstolhatjátok, ha kedvetek van hozzá. Igazán finom és tényleg jól esik néha, de számomra a szénsavassága zavaró és túl édesek is az előre palackozott verziók. A mate tea karakteres kissé dohányos ízű, magas koffeintartalommal és számos pozitív élettani hatással bír, például segít a szénhidrát lebontásban. Elkészíthető forralva, de ha szeretnél a boltban kapható üdítőkhöz hasonló italt kapni, hidegen áztatva is elkészítheted. Én nagyon szeretek hibiszkuszvirágot, vagy mentát tenni hozzá, édesgyökérrel vagy édesköménnyel édesítem. A gyógynövények tovább növelik a pozitív élettani hatásokat és mivel így cukor nélkül készül, a kalóriák miatt sem kell aggódnod.

Fél liter teához egy evőkanál matét adj és egy teáskanál ízesítő gyógynövényt (pl: hibiszkuszt), arányosan növeld a mennyiséget, ha több vízzel készíted. Szerezz be teafiltereket valamelyik drogériából, és keress egy megfelelő kancsót. Alapvetően nem lesz nehéz dolgod, a filtert a gyógynövényekkel hagyd állni egész este a vízben, majd vedd ki és kész is vagy. Ha hidegen szeretnéd, tedd a hűtőbe. Forrázatnál ugyan ezek az arányok, csak forrásban lévő vízzel öntöd le a filtert, majd 4 percig állni hagyod és utána kiveszed a filtert.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plantbased.blog.hu/api/trackback/id/tr7514803892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása