Káposztás rakottság szláv meglepetéssel.

Ami még az alakodnak is jót tesz!

2019. május 11. - Plantbased

rakottkel.jpg

 

Nagyon régen ettem utoljára káposztát, nem azért mert nem szeretem, de azt hiszem ez az az étel ami bár rengeteg vitamint tartalmaz méltánytalanul mellőzött manapság. Szerencsére most olcsó volt a boltban ezért vettem egy szép fej kínai kelt. Elhatároztam, hogy majd csinálok belőle rakott kelt de aztán csak állt a hűtőben, már ettem is belőle, mert nyersen is és salátába balzsamecettel is nagyon finom, ezért csak pár nagyobb levél maradt meg (valamivel kevesebb, mint a fele). Végül elég impulzívan csak összeütöttem belőle valamit, az ösztöneimet követve. Szerencsére finom lett az eredmény, és igazi edzés utáni étel lett belőle, a jázminrizsnek, a szójának és a sörélesztőnek köszönhetően, komplex fehérjékben és vitaminokban gazdag étel lett. Szóval ez egy vitaminokban, jó szénhidrátokban és fehérjékben gazdag étel, amit alacsony kalóriatartalma miatt bátran ehettek vacsorának is.

Maximum egy óra alatt elkészül amiből fél órát a sütőben tölt ráadásul igazán egyszerű is összedobni.

 

A káposzta miatt ez az étel mondható szlávos ízvilágúnak, amihez kiválóan illik a kvasz. (a fényképen lévő üveg kvaszt megvásárolhatjátok az orosz ételeket árusító boltokban) Ez egy szláv eredetű erjesztett gabonaital. Házilag is könnyen előállítható. Szinte kizárólag gabonából, elsősorban rozsból készül. Rozskenyér darabokat karamellizálnak (pirítanak) sütőben, majd arra vizet öntenek, cukorral vagy mézzel dúsítják, majd élesztő hozzáadásával általában 24 óráig erjesztik. A kvaszt hagyományosan szűretlenül, a benne lévő élesztővel együtt szolgálják fel. Ennek köszönhető egyedi az íze és magas a B-vitamin tartalma, ami miatt vegánoknak különösen ajánlott. Igen népszerű Oroszországban, Fehéroroszországban, Lettországban, Ukrajnában és Litvániában, ahol utcai árusok nagy tartályokban árusítják, mint a Hatters Forever young, forever drunk című számában. 

nehany_biztonsagi_ovintezkedes.png

 

Szükséged lesz még egy közepes méretű hőálló tepsire. 

Ne felejtsd el bekapcsolni a sütőt, hogy előmelegedjen 200 fokra mire elkészülsz.

Elkészítés: 

Elkészítése nagyon hasonlít a lasagneéhoz, így ismerős lesz a technika, csak mások az összetevők.

A rizst fél liter vízben, főzd 15 percig, vagy amíg megpuhul, adj hozzá egy teáskanál sót. Ha megfőtt, egyengetsd el a tepsi alján az egészet. 

Erre jön egy réteg káposzta. 

A raguhoz, kockázd fel a vöröshagymát, pirítsd üvegesre, add hozzá a sót és egy bögre vizet, majd szinte egyből a szójagranulátumot, keverd meg alaposan és add hozzá a többi fűszert. főzd addig, amíg a granulátum át nem puhul teljesen (ez maximum 10 percet vesz igénybe), majd rétegezd egyenletesen a káposztára az egészet.

És megint fedd le egy réteg káposztával.

Ezek után fogd a 250 ml növényi tejszínt, forrald fel, fűszerezd meg,  a tejszínes krémhez felsorolt fűszerekkel, és egy keverés után add hozzá a sörélesztőt, ezt is keverd körülbelül fél percig, majd add hozzá a zsemlemorzsát. Most már nagyon figyelj nehogy odakapjon az alja, kevergetsd folyamatosan, majd ha már jó krémes állaga lett, vedd le a tűzről és dolgozd el egyenletesen a káposztaleveleken. 

Fedd le a tepsi tetejét alufóliával, hogy ne égjen meg a krém, és tedd a sütőbe a rakott káposztát húsz percre. 

Ha letelt a húsz perc zárd el a sütőt és vedd le a tepsiről az alufóliát, hogy a rakott kel teteje szépen megpirulhasson a tartalékhőn. 

Úgy tíz perc elteltével ki is veheted a tepsit a sütőből. Már kész is vagy!

 

Jó étvágyat kívánok!

приятного аппетита!

A bejegyzés trackback címe:

https://plantbased.blog.hu/api/trackback/id/tr6114819706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása